Taunus Projekti

18 syyskuuta, 2005

Nyt se sen sitte teki prkl!

Todellakin, nyt se sen teki! Ai minkä? No lue etiäppäin niin viisastut...

Janne varoitteli saattavansa pöllähtää projektia kattelemaan kaverinsa Larin kanssa. Lupailin nääs, että saattais tänään olla ekan koekäynnistyksen aika! Mikko ei päässy kattelemaan, mutta vaati, että otetaan videolle eka käynnistyminen =)

Ennen käynnistystä kuitenkin riittää vielä sähköhommia. Releen loput johdot pitäisi saada jonnekin kiinni ja muutenkin katsottua, että kaikki piuhat menee jonnekin. Mielenkiintoiseksi osoittautuu bensan distribuuttorin ja ilmaläppärungon kyljessä oleva liitin, josta piuhat menevät suoraan Granadan kojelautaa kohti. Granada on edelleen pajalla, joten siitä ei pääse tirkistelemään, mihin piuhat lopulta johtaa. Noh, liitin irti, ei se voi älyttömän tärkeä osa olla, kun sitä ei missään kytkentäkaavioissakaan näy. Ehkä.

Kokeillaan laittaa akku kiinni. Missään ei kipinöi. Ei ainakaan oikosulkuja, hyvä! Sitten testataan sytytys ilman bensan syöttöä, eli rele irti. Kipinäkin tulee, heti kun huomaa laittaa puolan johdon kiinni =)

Vaihdekepin aattelin laittaa tässä välissä toiveikkaana, että joutuis sitä vielä tänään hämmentään... Laatikon häntä on kuitenkin sen verran vinossa, että vaihdevälin lyhennin ei mahdu paikalleen. Enkä myöskään löydä mistään perus-keppiä, jääny varmaan pajalle. Noh, lyhennetty keppi koloon ja antaa olla irti, pystyy ne vaihteet sieltä jotenkin hakemaan =)

Vanha öljynsuodatin pois. Näytti jo kovasti rusentuvan ja antavan periksi, mutta lähti lopulta ehjänä irti. Onneks! Paikka ei ois ollu kiva tapella sen kanssa. Uus tilalle öljyllä täytettynä ja sitten öljyä koneeseen. Öljytikusta puuttuu ne muovinen nylpyrä, mikä pysäyttää sen oikealle korkeudelle. Noh, nylpyrän kiinnityskohdan pystyy arvaamaan ja siitä sitte vaan sinne kintaalle. Ei se oo niin desilitran päälle, mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän vaan öljyä.

Sitten vedet. Muutaman litran jälkeen alkaa iso lorina. Ei, yksikään vesiletku ei ole irti. Lohkossa vaan näyttää olevan iso reikä, kuten Janne toteaa. Niin, siitä puuttuu se lohkolämppärin vastus, mikä siitä irtosi moottorin nostamisen yhteydessä. Pikkusen ahtaassa välissä joutuu sen lyömään paikalleen, mutta kyllä se sinne meni, jotenkin ainakin. Sitte taas lisää vettä. Enempiä vuotoja ei ihme kyllä esiinny.

Vaahtosammutin hollille ja auto ulos tallista ihan vaan varmuuden välttämisen vuoks. Kaverit työntää ja meikä styyraa. Hyvät saundit, kun pakoputki on sitten sen verran matalalla, että ottaa aika isosti kiinni autotallin oven kynnykseen. "Työntäkee vaan, kyllä se kestää..." Noh, pysyy se ainakin vielä paikallaan.

Ekaa kertaa starttaamaan. Muut saa katella, iskeekö kipinää taikka lentääkö bensa. No kipinää lentää moottorin taka-osassa. Hups, moottorin maajohto on "siellä kintaalla", eli pultti on kyllä paikallaan muttei millään tavalla kiristettynä, ei edes sormitiukkuudessa. Kipinöinti lakkaa sen kiristämisellä.

Ite tahtoo kans nähä, mitä konehuoneessa tapahtuu. Hommaa ihmettelemään tullut äitee saa koittaa käynnistää.

Bensaa ei vielä vuoda mistään ja konekin alkaa lupailla. Sitten se hörähtää käymään, mutta sammuu samantien. Pölläytys on kuitenkin huima, mahtoko tulla toiminta-savut pihalle? No ei onneks. Karstoja vaan koneesta ja putkista. Helpottaa jo seuraavilla, muttei vieläkään käy kunnolla. Sytkä varmaan vähän pielessä, muttei oikeen voi säätää ilman tyhjäkäyntiä. Se tuli kuitenkin selväksi, että oharin pakosarjan tiivistekartio ei tiivistä Granadan pakosarjan ja putken yhdistystä kovin hyvin, löyty meinaan ainoastaan toinen kutosen kartio. Toinen on jossain... Eli sieltä myös hyvät pölläytykset, mutta sehän ei tahtia haittaa...

Sitten sen tapahtuu! Auto käynnistyy, eikä sammu heti! Waaaaau!!!! Tosin, bensaa rupee siinä vaiheessa sitten valumaan välisäiliön liittimistä ulos. Eli o-renkaat ei siellä pidä. Eikä kuparitiivistekään. Pitää keksiä jotain uutta, mutta siis kone käy ja kukkuu! Työntö takas talliin, ettei liikaa bensaa pääse lattialle, ja sitten välisäiliön tyhjennys bensasta, ettei valu sieltä ajan kanssa.

Fiilis on aikas kiva! Seuraavalla kerralla vuodot kuntoon ja sytkä kohdalleen, niin saattaa jo ruveta toimimaan!